Doğru bilgi ve uzmanlık riskleri azaltır başarıya ulaştırır.

Vergi planlaması, finansmana ulaşma ve sağlıklı çalışan bir mali işler departmanı yönetimin zamanında doğru bilgi ve verilere ulaşmasına, doğru bilgiler ve veriler doğru kararlara, doğru kararlarda şirketin rekabetçi gücünün artmasına, kârlı çalışmasına, verimli büyümesine ve uzun ömürlü olmasına etki eder.


Vergi Planlama

Vergi sisteminin karmaşık bir yapıya sahip olması, sürekli değişmesi ve yoruma açık düzenlemeler içermesi vergiye uyum sürecini güçleştirmektedir. Bu durum, çoğu zaman vergisel risklerin öngörülememesine ve cezai yaptırımlara maruz kalınmasına sebep olmaktadır. Bazen de muafiyet ve istisna avantajlarının kullanılamaması; teşvik ve indirim fırsatlarının kaçırılması gibi sonuçlara yol açmaktadır.

Şirketiniz için vergisel riskleri minimize etme ve avantajları yakalama imkânı ancak doğru ve zamanında rehberlik ile mümkündür. İhtiyaç duyacağınız profesyonel çözümler için deneyimli kadromuzla yanınızdayız.

Finansmana Aracılık

Kuruluşlar çeşitli nedenler ile finansmana ihtiyaç duyarlar. Finansman sağlama süreci uzmanlık ve profesyonel bir çalışma gerektirmektedir. Sürekli gelişen ve değişen sermaye piyasalarında yatırım finansmanı, satın alım finansmanı ve yeniden finansman sağlanması konularında hizmet veriyoruz. Ekibimizin bilgi birikimi, tecrübesi ve sektör bilgisi sayesinde müşterilerimizin finansman ihtiyaçlarına cevap verebilecek en avantajlı ve en uygun finansman seçeneklerinin sağlanmasından finansman kuruluşlarıyla kredi sözleşmesi imzalanana kadar olan bütün süreçlerde finansal danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Mali İşler Yapı ve Süreçleri Yapılandırma

Rekabetin arttığı günümüzde diğer departmanlar gibi mali işler departmanının da hızlı ve verimli çalışması, doğru raporlamalar yapması kritik önem arz etmektedir. Mali İşler fonksiyonu, şirketin tüm operasyonlarına hâkim, diğer departmanlar ile uyumlu çalışarak, şirket hakkında her türlü bilgiyi anlık olarak raporlayabilen, problem alanlarını anında tespit edebilen ve şirket yöneticilerine doğru zamanda, doğru bilgi akışını sağlayacak bir şekilde yapılanmalıdır.

Bu süreçte;

  • Mali işler departmanı vizyon, strateji ve hedeflerinin belirlenmesi
  • Mali işler departmanı faaliyet ve hizmet sunum modellerinin oluşturulması
  • Mali işler departmanı organizasyonel yapılandırması
  • Mali işler departmanı norm kadrosunun belirlenmesi
  • Mali işler departmanı süreçleri, iş tanımları ve iş gereklerinin belirlenmesi
  • Finans ve muhasebe sisteminin yeniden yapılandırılması
  • Mali işler karar süreçlerinin oluşturulması
  • Finansal prosedürlerin oluşturulması
  • Bütçe ve raporlama süreçlerinin oluşturulması
  • İç kontrol ve denetim sistemlerini kurulması
  • işleri yapılmaktadır.