Etkin İnsan Kaynakları Yönetimi
Kuruluşların başarılı olabilmesi için çeşitli kaynaklara ihtiyacı var. Bu kaynaklar; ürün ya da hizmet üretebilmek için fiziksel...Kuruluşların başarılı olabilmesi için çeşitli kaynaklara ihtiyacı var. Bu kaynaklar; ürün ya da hizmet üretebilmek için fiziksel ve finansal kaynaklar, ürün ve hizmetlerin müşteriler ile bağlantısını kurabilmek için pazarlama kapasitesi, kuruluşa ait bilgiyi, deneyimi, becerileri, karar vermeyi ve fikir üretmeyi içeren insan kaynaklarıdır. Başarı için bunların hepsi önemli olmakla birlikte günümüzde rekabet avantajı sağlama olasılığı en yüksek kaynak, insan kaynağı olarak görülmektedir.
Bütün Dünya hızlı bir değişim ve dönüşümün yaşamaktadır. Değişimin kaynağı bilgi, bilginin kaynağı insandır. Kurum çalışanlarının sahip olduğu bilgiler, beceriler, tutum ve davranışlar, ilişki kurma ve yönetme tarzları, inanç ve değerleri bütün organizasyonlarda başarıyı belirleyici unsurdur. Bu nedenle insan kaynakları yönetimindeki başarı, organizasyonun amacına ulaşmasının anahtarı olacaktır. Kurumlar insanlara yatırım yaparak başarı sağlayabilir.
Yukarıda görüldüğü gibi günümüzde başarılı olmak için sihirli kelime ‘’insan Kaynağı’’dır. Bütün Dünya hızlı bir değişim ve dönüşümün içinde. Krizler, hızlı bilimsel gelişmeler ve yüksek rekabet bir taraftan başarılı yeni şirketler ortaya çıkarırken diğer taraftan birçok şirketin el değiştirmesine ve kapanmasına yol açmaktadır. Bu çalkantılı dönemde başarının anahtarı bilgidedir. Kuruluşlar insanlara yatırım yaparak ancak bu değişim ve dönüşümü sağlayabilir.
Burada kendimize sormamız gereken asıl soru, kurumsal başarı, devamlılık ve rekabet üstünlüğü için hayati öneme sahip olan, insan kaynağımızdan maksimum fayda elde etmek için, bunu nasıl yönetmeliyiz? Bu soruya üç aşamalı bir cevap verebiliriz.
Öncelikle bu kaynağı tüm yönleri ile ele alacağımız, değerlendirebileceğimiz, potansiyelini ölçebileceğimiz ve gelişimini takip edebileceğimiz gelişmiş bir araca ihtiyacımız var. Bu araç tüm insan kaynakları süreçlerini bütünleşik bir şekilde yönetebileceğimiz kuruluşun diğer süreçleri ile de (Pazarlama, Mali İşler, Üretim vb.) entegre olabilen bir insan kaynakları portalıdır ya da kapsamlı bir insan kaynakları yazılımıdır.
İkinci aşama, insan kaynakları süreçlerimizin yapılandırılmasıdır. İyi bir araca sahip olabiliriz. Fakat insan kaynakları süreçlerimizi kurumsal ihtiyaçlarımız ve kurum kültürümüze uygun yapılandırmamış isek, arzu edilen düzeyde fayda elde etmemiz mümkün olmayacaktır.
Üçüncü aşama, süreç bazında insan kaynakları uygulamalarımızın etkinliğinin değerlendirilmesidir. Bu sürece insan kaynakları uygulamaları konusunda kendimize bazı temel sorular sorarak başlayabiliriz. Bunlar;
İnsan kaynakları stratejisi;
- Kurumsal bir insan kaynakları stratejimiz var mı? Yazılı mı?
- İnsan kaynakları stratejimiz kurumsal amaç ve hedeflerimizle örtüşüyor mu?
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi;
- Çalışanlarla ilgili tüm verilerin kayıtlı olduğu bir veri tabanımız var mı?
- Çalışanlarla ilgili ihtiyaç duyduğumuz tüm bilgilere her yerden anında ulaşabiliyor muyuz?
- Her konuda ihtiyaç duyduğumuz tüm raporları kolayca alabiliyor muyuz?
- Özlük, Bordro ve Mevzuat ile ilgili tüm işlemlerimiz tek araçla kolayca yapabiliyor muyuz?
İnsan Kaynakları Planlama,
- İşimiz içim gerekli olan ideal kadro sayısını biliyor muyuz?
- Hangi pozisyonlarda kadro fazlamız, hangi pozisyonlarda kadro eksiğimiz var?
- Hangi çalışanlarımız pozisyon için gerekli yetkinliklere sahip, hangileri sahip değil?
Seçme ve yerleştirme;
- Doğru pozisyona doğru kişiyi alabiliyor muyuz?
- Kuruluşta bulunan her pozisyon için yetkinlik ve yeterlilikler belirlenmiş mi?
- İnsan Kaynakları yazılımımız da tüm mülakat sürecini yönetebiliyor muyuz?
Oryantasyon;
- İşe yeni başlayan çalışandan kısa sürede verim elde edebiliyor muyuz?
- Oryantasyon süreci planlanan ve takip edilen bir yazılıma sahip miyiz?
- Oryantasyon süreci başarısını ölçebiliyor muyuz?
Eğitim Yönetimi;
- Eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını doğru ve tam olarak analiz edebiliyor muyuz?
- Etkin eğitim yönetimi gerçekleştirebiliyor muyuz? Eğitim planlamalarımızı kategori, eğitim adı, içerik, yer, eğitmen ve doğru çalışan seçimi bazında yapabiliyor muyuz?
- Eğitim gerçekleşmelerini takip ederek kolayca raporlayabiliyor muyuz?
Kariyer Planlama ve Yedekleme;
- Yüksek potansiyelli, liderlik becerisi olan çalışanları belirleyebiliyor ve geliştirebiliyor muyuz?
- Yönetici ve çalışanlarımız için uzun vadeli bir kariyer planımız var mı?
- Kritik pozisyonlar belirlenmiş mi? Bu pozisyonlar için yedekleme yapılmış mı?
Performans Yönetimi;
- Çalışanlarımızın verimliliğini ve başarısını doğru ölçebiliyor muyuz?
- Vizyon ve hedeflerimiz ile uyumlu bir performans sistemimiz var mı?
- Performans sonuçlarını karar süreçleri ve çalışan gelişiminde etkili kullanabiliyor muyuz?
Ücret Yönetimi;
- Adil ve dengeli bir ücret sistemine sahip miyiz?
- Ücretler ile ilgili verileri sağlıklı raporlayarak analiz edebiliyor muyuz?
- Kullandığımız yazılım esnek ücret yönetimi uygulamamıza imkân veriyor mu?
Ödüllendirme;
- Görevlerinde üstün gayret gösteren verimliliği artıran, yenilikler bulan, kuruluşu muhtemel bir zarardan koruyan çalışanları tespit ederek, taltif ediyor muyuz?
Motivasyon;
- Etkinlik ve organizasyonlarımızın planlanması, duyurulması ve gerçekleştirilmesi çalışmalarını sahip olduğumuz yazılım aracılığıyla kolayca yapabiliyor muyuz?
- Bilgi alışverişi, içerik paylaşımı, anket, ajanda, mail, mesaj, rayda, tv ….
Kuruluşlarda kalıcı ve sürdürülebilir başarı için, başarılı insan kaynakları yönetimine ihtiyaç var. Başarılı insan kaynakları yönetimi için insan kaynakları süreçlerinin kurumsal stratejiye uygun olarak entegre bir şekilde yapılandırılması ve doğru bir araçla sağlıklı olarak yönetilmesi gerekir.